Καλοκαίρι είναι

Image

Καλοκαίρι είναι να χωράς ξαπλωμένος στο πίσω κάθισμα του γαλάζιου Fiat Uno ενώ οι γονείς ακούν σε κασέτα τα Χαιρετίσματα και τη Ρωμαϊκή Αγορά. Καλοκαίρι είναι να φοράς μόνο το από κάτω του μαγιού γιατί δεν έχεις ακόμα τίποτα να κρύψεις, η μαμά με ολόσωμο μαγιό και ο μπαμπάς με μαύρα μαλλιά να τη βγάζει φωτογραφίες με τη Zenit.

Καλοκαίρι είναι αυτό το κίτρινο βιβλίο για κάθε τάξη του δημοτικού με τα σταυρόλεξα, είναι η σπαστική συνήθεια του μπαμπά να σε βάζει μετά να γράψεις έκθεση για το πώς πέρασες το καλοκαίρι, τα αυτοκινητάκια με μπαταρία στην πλατεία της Σύρου και τα γαϊδουράκια στην Άνδρο που σε τράβαγαν για να κατέβεις. Καλοκαίρι είναι το παιχνίδι στην πλατεία του χωριού αγόρια – κορίτσια, κι εσύ που αγαπούσες το Στέλιο που ήταν ο πιο γρήγορος. Κι όταν μετά από χρόνια σε ήθελε ο Στέλιος, εσύ διάλεξες τον Παύλο που ήταν μεγάλος και μάγκας και την επόμενη μέρα σ’ έφτυσε. Είναι και η Γιάννα που αγαπούσε τον Παναγιώτη, και είναι τώρα αεροσυνοδός στο Ντουμπάι, ενώ αυτόν κάπου τον πήρε το μάτι μου στην Ομόνοια να ψάχνει τη δόση του, φίλοι καλοκαιρινοί. Είναι που κοιμόσουνα στο ίδιο δωμάτιο με τον παππού γιατί τον αγαπούσες πιο πολύ απ’ όλους, και που περίμενε έξω στην αυλή να κοιμηθείς για να μην σε ξυπνήσει με το βήχα του. Καλοκαίρι είναι τα λουκούμια που σου έδινε ο Αχιλλέας που είχε το καφενείο του χωριού και κάθε χρόνο σου έλεγε πόσο μεγάλωσες, είναι και το πανηγύρι του Σωτήρα που χάζευες από τους πάγκους με τα πολλά χρωματιστά παιχνίδια.

Καλοκαίρι είναι τα πιάτα με τα καλαμαράκια και τους κολοκυθοκεφτέδες, τα κρεμασμένα χταπόδια στην Πάρο, το καλύτερο γαλακτομπούρεκο που έφαγες με τη Ματίνα ένα ξημέρωμα μετά από το πανηγύρι του Χριστού στην Ικαρία όπου δεν ένιωθες πια ότι έχεις πόδια από το χορό, ο ουρανός από το καραβάκι που σε πήγε ένα βράδυ στο Κάτω Κουφονήσι, ο τρελός χορός στο La Luna ως το πρωί, η φωνή του Μπιθικώτση “φέρτε μου τη θάλασσα να την προσκυνήσω, φέρτε μου τον ήλιο της να προσευχηθώ” (http://www.youtube.com/watch?v=D8O9NbrPV2w) σε ένα κτελ στην Αστυπάλαια, όπου σε υποδέχτηκε με μια μεγαλειώδη τούμπα στο λιμάνι, που σου χάρισε ένα μωβ γόνατο, και μια αφορμή να σου μιλάνε τα αγόρια. Καλοκαίρι είναι να μπαίνουν 10 άτομα μέσα σε ένα αυτοκίνητο, τα νυχτερινά μπάνια, οι πυγολαμπίδες, τα καρπούζια, τα ξυπόλητα πόδια, η ηλίαση, τα νησιά, οι 40 βαθμοί στον Πειραιά, το κατάστρωμα, τα σαπιοκάραβα.

Καλοκαίρι είναι που πια έχεις πολλά να κρύψεις, κι έτσι κρύβονται τα φύκια και η άμμος μέσα στο από πάνω του μαγιού, που βρίσκεις μέσα στην τσάντα σου άμμο σε ανύποπτη στιγμή και ένας τύπος που σε κοιτάει στο κατάστρωμα και θα χαθείτε μέσα στον κόσμο μόλις φτάσετε. Καλοκαίρι είναι να κοιμάσαι στην άμμο, να έχεις αλμυρά μαλλιά, άβαφτο και κόκκινο πρόσωπο, να είμαστε όλοι για λίγο γοργόνες και μάγκες.

Το καλοκαίρι είναι για να κλείνει πληγές, ενώ ο χειμώνας για να τις συντηρεί.

Και καλοκαίρι είναι που ακόμα θυμάσαι απ’ έξω εκείνο το τραγούδι από την παλιά κασέτα της μαμάς, που λέει: Καλοκαίρι καλοκαίρι, σου ‘ ρχομαι ακράτητος, καλοκαίρι καλοκαίρι, είμαι ασυγκράτητος. (http://www.youtube.com/watch?v=fO-vc4XmHr4)

(*το κείμενο αυτό ξεκίνησε από ένα στάτους του kp και του το αφιερώνω,

Καλό Καλοκαίρι σε όλους, 

η φωτογραφία είναι της Ο.)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s